woensdag 18 december 2013

Gemeenten boos op Vitens na afblazen project in Israël (RD)

 

De actie van Vitens heeft het nodige losgemaakt. Israel heeft de ambassadeur op het matje geroepen, verschillende partijen hebben kamervragen gesteld en nu laten ook gemeenten van zich horen. De regering zegt dat men zich neutraal wil opstellen in het conflict, en geen van beide partijen voortrekken, maar dat lijkt tot nu toe niet erg te lukken (ondanks de ontkenning van de regering lijkt het besluit van Vitens voort te vloeien uit de nieuwe richtlijnen waarin handel met instellingen en bedrijven die ook op een of andere manier met de nederzettingen te maken hebben, wordt ontraden).

 

De onvrede met het maar door blijven bouwen van Israel kan ik wel begrijpen, maar wanneer een nationaal waterbedrijf wordt buitengesloten omdat het ook water aan de kolonisten levert, schiet je je doel voorbij. Het zou onredelijk zijn te verwachten dat Mekorot onmiddellijk stopt met de levering van water aan kolonisten. Zij wonen daar, hebben daar hun leven en ook recht op voorzieningen. De toekomst van die gebieden, en dus de nederzettingen, moet in een vredesverdrag worden geregeld. Tot het zover is kunnen er afspraken worden gemaakt over de bouw van nieuwe nederzettingen, maar hebben kolonisten in bestaande nederzettingen recht op water, stroom, vervoer, onderwijs, onderhouden wegen etc.

 

Dat er nu geen bouwstop of beperking is, ligt mede aan de Palestijnen. Zij eisten de vrijlating van meer dan 100 gevangenen die stuk voor stuk dodelijke aanslagen hebben gepleegd of gepland. Israel is met heel veel pijn en moeite overstag gegaan, en compenseert de pijn nu door juist meer bij te bouwen. Dit is wat je noemt een verlies-verlies situatie: tientallen terroristen zijn inmiddels op vrije voeten, door de Palestijnen en president Abbas als helden onthaald, de wonden bij de nabestaanden in Israel nog eens opengereten. En ondertussen worden er absurde aantallen nieuwe woningen aangekondigd om de zeer rechtse coalitiepartners tevreden te houden. Wat er daadwerkelijk van die woningen terecht komt is een tweede, en het is duidelijk dat ze (alleen de aankondiging al) Israel internationaal veel schade berokkenen. Ondertussen is het wantrouwen aan beide kanten verder toegenomen en lijkt Kerry’s belofte dat er eind april een akkoord ligt meer dan onwaarschijnlijk.

 

RP

----------

 

Gemeenten boos op Vitens na afblazen project in Israël

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/gemeenten_boos_op_vitens_na_afblazen_project_in_israel_1_791645

14-12-2013 08:03 | Redactie binnenland

beeld EPA

 

Diverse gemeenten in het land zijn totaal niet te spreken over het Israëlbeleid van waterbedrijf Vitens, waarvan zij aandeelhouder zijn.

Dat blijkt uit een rondgang langs enkele gemeenten waar Vitens de enige waterleverancier is.

Gemeenten bezitten, samen met provincies, alle aandelen van Vitens en hebben daarmee een rechtsbasis om het bedrijf aan te spreken op het handelen.

Het bedrijf kwam deze week onder vuur te liggen omdat het de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft verbroken, ondanks dat het ministerie Vitens liet weten geen bezwaren te zien. Tegelijk nam Vitens wel deel aan een handelsmissie in de Palestijnse gebieden.

„We gaan kijken of we Vitens hier een brief over kunnen sturen. De ophef hierover is zeer terecht”, zegt CU-fractievoorzitter A. Woord van Urk, waar de ChristenUnie de grootste partij is. „Feitelijk maakt Vitens een politiek statement en ik ga kijken in hoeverre we daar invloed op kunnen hebben. We willen gewoon schoon drinkwater; ik vind dat Vitens zich sowieso niet bezig moet houden met politieke kwesties.”

Ook in andere gemeenten waar de confessionele partijen een stevige basis hebben, wordt kritisch gereageerd. „Dit gaat ons de komende tijd wel bezighouden”, zegt fractievoorzitter K. Slager van de grootste partij in Staphorst, de SGP. „We houden de vinger nauwlettend aan de pols.”

Mogelijk vraagt de SGP het college een kritische brief te sturen aan het waterleidingbedrijf. Veel andere mogelijkheden ziet hij niet. „Vitens heeft nu eenmaal het monopolie.”

De fractievoorzitter van de grootste partij in Renswoude, CDA-raadslid A. Schimmel, gaat volgende week mogelijk vragen stellen over de kwestie. „Dit moeten we kritisch volgen. Het dossier Israël is een gevoelig dossier.”

Ook in de Provinciale Staten leven er vragen over het beleid van Vitens. Fractievoorzitter Klein van de SGP in Gelderland suggereerde donderdag op Twitter al dat de aandeelhouders van Vitens hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen ten aanzien van de „anti-Israëlhouding” van het bedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten