dinsdag 13 augustus 2013

Nederzettingenbouw, vrijlating terroristen bij start vredesproces (CIDI)

 

Veel Israeli's en mensen die met Israel sympathiseren spreken hun verbazing of zelfs walging uit over de vrijlating van wat in feite voor een groot deel moordenaars zijn. Opvallend genoeg lijkt de rest van de wereld het heel normaal te vinden dat Israel, nog voordat er iets is besloten en dus iets tegenover staat, deze mensen vrijlaat. Voor zover ik weet is dit vrij uniek; Amerika bijvoorbeeld zou nooit terroristen van de Taliban vrijlaten als voorwaarde om met de autoriteiten van Afghanistan te onderhandelen.

Deze terroristen hebben meerdere moorden op hun kerfstok. De meesten zijn afkomstig uit Gaza. Niemand weet precies wat er in de vooronderhandelingen heeft plaatsgevonden. Het is niet ondenkbaar dat Hamas in ruil voor de terugkeer van hun 'terroristische helden' relatieve rust heeft gegarandeerd tijdens de onderhandelingen. Een andere mogelijkheid is dat Aboe Mazen hiermee zijn populariteit in Gaza wil vergroten. Let wel, deze zware jongens en meisjes kwamen niet in aanmerking voor de ruil met de soldaat Gilad Shalit, voor wie 1027 gevangenen werden vrijgelaten. Maar ik vraag me af waarom de Israelische regering niet op de omgekeerde optie heeft ingezet: de gevangenen blijven zitten waar ze zitten en een afkondiging van een bouwstop tijdens de onderhandelingen.

Dat is een goeie, en je zou haast denken dat de kolonistenlobby in de regering de huizen belangrijker vindt dan de gevangenen en hun misdaden. Maar het kan ook zijn dat de Palestijnen liever de gevangenen hadden. Zij nemen een centrale plaats in in de Palestijnse ideologie, waarin ze de ware helden van het land zijn. Dat zware gevallen die zelfs in de Shalit deal niet vrij kwamen nu wel worden vrij gelaten kan Abbas goed gebruiken om zijn populariteit wat op te vijzelen, maar je kunt je dan wel weer afvragen waarom de Palestijnen, als het ze echt om een eigen staat te doen is, de nederzettingen niet bovenaan hebben staan. Voor de duidelijkheid: de bouw in de nederzettingen zijn hoogstwaarschijnlijk onderdeel van een deal en waren dus bekend bij de Palestijnen:

Twee weken geleden al schreef het kritische dagblad Haaretz dat premier Netanyahu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had geïnformeerd dat Israel 'in de komende maanden van onderhandelingen met de Palestijnen de bouw in de nederzettingen zou beperken tot duizend nieuwe woningen'.  (Israel houdt hierbij als altijd Jeruzalem, dat geannexeerd is, buiten de afspraken over nederzettingenbouw.)  En dat er nieuwbouw zou worden aangekondigd tegelijk met de beslissing 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten, was bekend. 

 

RP

----------- 

 

Nederzettingenbouw, vrijlating terroristen bij start vredesproces

 

http://www.cidi.nl/nederzettingenbouw-vrijlating-terroristen-bij-start-vredesproces/

IN ISRAEL / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 12/08/2013 OM 16:49

Israel gaat bijna 1200 nieuwe woningen bouwen in de Joodse wijken van Oost-Jeruzalem en op de Westoever. Dit werd zondag bekend gemaakt – één dag voordat de besprekingen over vredesonderhandelingen met de Palestijnen zouden worden hervat. Op dezelfde dag besloot de Israelische regering 26 terroristen vrij te laten als gebaar van goede wil naar de Palestijnen. Uiteindelijk zullen er in totaal 104 langgestrafte gevangenen, onder wie veel terroristen, worden vrijgelaten.

Met deze twee maatregelen – die deels werden aangekondigd terwijl premier Netanyahu een spoedoperatie onderging aan een hernia – oogstte de Israelische regering  veel kritiek in Israel en daarbuiten. Ook CIDI is niet blij met de aankondiging. 
"Hoewel het veelal niet gaat om uitbreiding van nederzettingen, wat vaak wordt gedacht, maar om bebouwing binnen de blokken en dus de grenzen van de nederzettingen, is dit een botte aankondiging die komt vanuit de rechterflank van de regeringscoalitie. Hieruit blijkt duidelijk hoe verdeeld de Israelische samenleving is. Waarom juist nu de aankondiging? Het is gissen naar het hoe en waarom, maar de timing is beroerd," aldus CIDI-directeur Esther Voet.

Bloed aan de handen

De hier en daar geopperde hoop dat de nederzettingenbouw de bittere pil zou verzachten van de vrijlating van gevangenen, bleek ijdel. Een deel van de vrij te laten gevangenen bestaat uit terroristen met bloed aan hun handen. De nabestaanden van hun slachtoffers demonstreerden zondag woedend en radeloos in Jeruzalem tegen hun vrijlating. Voet:  "En terecht. Deze terroristen hebben meerdere moorden op hun kerfstok. De meesten zijn afkomstig uit Gaza. Niemand weet precies wat er in de vooronderhandelingen heeft plaatsgevonden. Het is niet ondenkbaar dat Hamas in ruil voor de terugkeer van hun 'terroristische helden' relatieve rust heeft gegarandeerd tijdens de onderhandelingen. Een andere mogelijkheid is dat Aboe Mazen hiermee zijn populariteit in Gaza wil vergroten. Let wel, deze zware jongens en meisjes kwamen niet in aanmerking voor de ruil met de soldaat Gilad Shalit, voor wie 1027 gevangenen werden vrijgelaten. Maar ik vraag me af waarom de Israelische regering niet op de omgekeerde optie heeft ingezet: de gevangenen blijven zitten waar ze zitten en een afkondiging van een bouwstop tijdens de onderhandelingen."

Dubbele fout

De aangekondigde nederzettingenbouw zal naar het zich laat aanzien geen streep halen door de voor dinsdag geplande besprekingen over een vredesoverleg, maar legt wel een zware hypotheek op het welslagen ervan. 
"Een dubbele fout", zo noemde minister Lapid van Financiën de beslissing zondag. Zijn partij Yesh Atid (Er is toekomst) kwam in maart dit jaar als de op één na grootste uit de verkiezingen. "Dit biedt geen oplossing voor de delen van het land waar de woningnood het hoogst is," zei Lapid. "Geld dat was bestemd om woningen te bouwen voor de middenklasse, wordt nu gebruikt om de Amerikanen nodeloos voor het hoofd te stoten en het vredesproces te bemoeilijken."
Voorzitter Zahava Gal-On van oppositiepartij Meretz noemde de aankondiging "een poging de prille vredesbesprekingen te saboteren" en "een bom onder de weg van het vredesproces".

Niet uit de lucht

Dit laatste was ook de reactie van de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en de algemene teneur  in veel Europese media. Die berichtten veelal over de beslissing als over een donderslag bij heldere hemel en meldden ook weinig over de plaatsen waar de woningen gepland zijn. Maar de beslissing kwam voor zowel de Palestijnen als de Amerikanen niet geheel uit de lucht vallen. Twee weken geleden al schreef het kritische dagblad Haaretz dat premier Netanyahu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had geïnformeerd dat Israel 'in de komende maanden van onderhandelingen met de Palestijnen de bouw in de nederzettingen zou beperken tot duizend nieuwe woningen'.  (Israel houdt hierbij als altijd Jeruzalem, dat geannexeerd is, buiten de afspraken over nederzettingenbouw.)  En dat er nieuwbouw zou worden aangekondigd tegelijk met de beslissing 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten, was bekend. Onbekend was het tijdstip van de aankondiging, zo vlak voor de hervatting van de besprekingen.

Uitruil

Wel moet gezegd dat de meeste woningen gepland zijn in gebieden die tijdens de laatste paar serieuze onderhandelingsronden (sinds 2001) steevast werden aangemerkt als land dat Israel zou houden, en zou uitruilen tegen andere stukken grond binnen de Groene Lijn (de 'grens' van '67), om een verbinding tussen de Westoever en de Gazastrook mogelijk te maken. Dat geldt voor alle locaties, met uitzondering van 'Homat Shmuel' ofwel het omstreden Har Homa.

Geplande woningen naar plaats

Gilo (Zuid-West Jeruzalem)      400  woningen
Pisgat Zeev (bij Neve Yaakov) 183 woningen
Ariel                                              117  woningen
Efrat                                              149 woningen
Maaleh Adumim                          92 woningen
Beitar                                              36 woningen
Homat Shmuel (dwz Har Homa), 210 woningen

Niettemin neemt Israel met deze uitbreiding ten onrechte een voorschot op nog te voeren onderhandelingen en de uiteindelijke uitkomst.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten