woensdag 11 juli 2012

Israël-reis dag 4: Tjeerd Langstraat met gezonde scepsis

 
Tjeerd Langstraat gaat zelf kijken in Israel en de Palestijnse gebieden, met een gezonde dosis scepsis naar beide partijen. Zijn verslagen zijn dan ook een stuk genuanceerder dan die van UCP en aanverwante reizen (ten onrechte vaak als 'fact finding missions' aangeduid).
 
 Klik hier voor de verdere verslagen van Tjeerd.
 
Wouter
________________
 

Israël-reis dag 4: aanval op Iran onafwendbaar?

http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/07/isra%C3%ABl-reis-dag-4-aanval-op-iran-onafwendbaar

Geplaatst door Tjeerd Langstraat op 7 juli, 2012 - 17:45 

 

Dit is de vierde van diverse live blogs vanuit Israël en de Palestijnse gebieden. Is de aanval op Iran onafwendbaar? Ik reis een dag of 10 door Israël waarbij ik o.a. een bezoek zal brengen aan de Knesset en aan holocaust herdenkingscentrum Yad Vashem. Ik heb een ontmoeting met Bassam Eid, directeur van een Palestijnse mensenrechtenorganisatie. Ook zal ik de noordgrens met Syrië en Libanon bezoeken en op de Westbank in Ramallah heb ik een gesprek met een woordvoerder van zowel Hamas als Fatah.

Vandaag: Mark Regev, adviseur van Netanyahu, over Iran en het Israël-Palestina-conflict en Bassam Eid van de Palestinian Human Rights Monitor Group.

Mark Regev
Zoals ik in mijn derde blog over de vertegenwoordiging van Hamas en Fatah mijn vermoeden uitsprak weinig onthullends te horen van regeringsfunctionarissen, zo betrad ik ook met een gezonde dosis scepsis de Knesset: de Israëlische Tweede Kamer.

Ik had hier een gesprek met Mark Regev, de adviseur van Netanyahu en woordvoerder algemeen van het Israëlische parlement. Mark Regev is Jack de Vries in het kwadraat. Een spindoctor pur sang, communicatief briljant, hij spreekt veel, hij zegt vrij weinig. Desondanks waren ook in zijn betoog enkele opmerkelijke uitspraken te vinden.

Iran, grootste reële gevaar op dit moment voor Israël én de Palestijnse gebieden. Regev benadrukte maar liefst viermaal, terwijl hij over een militaire aanval op Iran sprak, dat hier nog geen beslissing over is genomen. De wereldwijde gevolgen van een eventuele aanval zijn namelijk niet mals: stijgende olieprijzen, ruziënde landen, meer raketten op Israël vanuit Libanon, etc. Vooralsnog is de Knesset van mening dat Irans nucleaire programma gestopt moet worden onder diplomatieke dwang.

Op mijn vraag of er wel voldoende bewijs is dat Iran met het nucleaire programma beoogd een kernwapen te fabriceren, antwoordde Regev dat er geen twijfel over mogelijk is dat Iran niet bezig is kernenergie op te wekken. 

"Het land zit vol met fossiele brandstof, er is geen enkele energiecentrale die daadwerkelijk energie kan opwekken en ook de NATO en de IAEA (atoomgenootschap) hebben grote twijfels bij de bedoelingen van Iran. Het is zo duidelijk als wat: Iran werkt aan een kernwapen en ze moeten gestopt worden," aldus Regev.

Over het Israël-Palestina-conflict hebben beide partijen als vanzelfsprekend dezelfde opvattingen, passend in hun straatje. Hamas en Fatah kruipen in hun slachtofferrol, Israël verdedigt zijn acties door te schermen met de gevaren van binnen- en buitenaf. Eensgezind waren alle partijen: er kan pas constructief overleg tussen Israël en de Palestijnen komen als Hamas en Fatah nader tot elkaar komen. Een verdeeld Palestina draagt niet bij aan vredesbesprekingen.

Bassam Eid
Eid is directeur van de Palestinian Human Rights Monitor Group (PHRMG), een groep bestaande uit intellectuele Palestijnen, mensenrechtenactivisten, vakbondsleiders en religieuze leiders. Het grootste gedeelte van hun werkzaamheden bestaat uit het monitoren van mensenrechtenschendingen door Israël én de Palestijnse Autoriteit (PA). Op het eerste gezicht dus een objectieve, neutrale organisatie die er is voor de Palestijnse burger.

Ik was dan ook erg benieuwd naar Eids verhaal en zijn visie op het conflict. Daarnaast leek het mij hoopvol dat een groep prominente Palestijnen bepaalde zaken aan de kaak stelt. Zijn visie was echter weinig intellectueel en hoopgevend voor een stevige vredeslobby. 

"Israël is een ondemocratisch land, er heerst apartheid, ze discrimineren, ze bezetten en onderdrukken de mensen op de Westbank en ze hebben zelfs hun eigen premier omgebracht (Rabin)! Israël wil helemaal geen vrede met de Palestijnen, een twee-staten-oplossing is onmogelijk. Israël is een gevaarlijker nucleaire macht dan Iran." 

Eid fulmineerde een klein uur door over Israël. De door de PHRGM zelf geformuleerde "noodzaak om ook kritisch te blijven kijken naar de Palestijnse Autoriteit" kwam weinig aan bod. 

Ik ga er zeker in mee dat Israël de Westbank bezet, dat Hebron een verschrikking is voor Palestijnen om te wonen, dat er gediscrimineerd wordt en dat Israël op veel punten fout bezig is. Echter, de stuitende corruptie van de PA bleef onbesproken, de willekeurige en politieke arrestaties door de PA zijn volgens Eid ingegeven door Israël en het inperken van de persvrijheid werd zo goed als niet besproken. De algehele tendens was dat Israël de schuld is van alle problemen. 

Ik sluit af met een treffende quote van Eid, waarmee duidelijk wordt dat zijn PHRMG niet bij zal dragen aan constructieve vredesbesprekingen:

"Ja, we zijn corrupt, ja we zijn terroristen, maar dat geeft Israël niet het recht ons te bezetten."

Volgend blog: een tocht langs de noordgrenzen van Israël met Libanon en Syrië en de Golan-hoogte.

Tekst & fotografie: Tjeerd Langstraat

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten