zaterdag 8 januari 2011

Nederzettingen: "Bouwstop onofficieel verlengd"

 
Dit nieuws is mij, en velen met mij, ontgaan. De media blijven Israel de schuld geven van het mislukken van de vredesonderhandelingen, en dan past een feit als dit niet helemaal in het plaatje. Ik weet niet of je in dit geval echt van een bouwstop kunt spreken, maar het is duidelijk dat de regering niet enthousiast meewerkt aan het volbouwen van de bezette gebieden, zoals zovelen het doen voorstellen. Men houdt alles juist zoveel mogelijk tegen, aldus de burgemeesters van diverse Joodse nederzettingen, waardoor het ze nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt om nog huizen te bouwen. Ondertussen beweert Peace Now dat er wel op grote schaal is gebouwd sinds het einde van de bouwstop. Het ging daarbij echter hoogstwaarschijnlijk om al eerder goedgekeurde bouwplannen.
 
RP
------------
 

Nederzettingen: "Bouwstop onofficieel verlengd"

di 04-01-2011  

De Israëlische regering dwingt een 'onofficiële' bouwstop af in de nederzettingen op de Westoever, hebben Joodse burgemeesters van Samaria deze week verklaard. "De bevordering van stedelijke bouwplannen wordt systematisch vertraagd en dat betekent dat we effectief met een bouwstop te maken hebben", schreef de burgemeester van Ariel, de op vier na grootste nederzetting, deze week aan de Israelische premier Benjamin Netanyahu.

In november 2009 kondigde Netanyahu een bouwstop van tien maanden af, die de groei van de nederzettingen tijdelijk stop zette, hetgeen een van de belangrijkste Palestijnse eisen was om directe vredesonderhandelingen te hervatten. Deze week onthulde Netanyahu dat hij bereid was om de bouwstop met drie maanden te verlengen.

De verlenging ging niet door, zo verklaarde hij tijdens een kabinetsvergadering, omdat de Amerikaanse regering van Barack Obama de vredesonderhandelingen snel nieuw leven in wilde blazen, in plaats van een 'reeks eindeloze bouwstoppen'.

De realiteit in de nederzettingen 'weerspreekt de beslissing van de regering' en weerlegt ook de positie die Netanyahu zelf inneemt, schreef de burgemeester van Ariel, Ron Nahman, aan Netanyahu. "Dit betekent dat de nederzettingen in Judea en Samaria langzaam weggevaagd zullen worden", zei Nahman.

Oded Revivi, de burgermeester van Efrat, een stad van ongeveer 8.000 inwonders in Samaria, schreef ook aan Netanyahu, om zijn beklag te doen over 'een onofficiële' bouwstop. "Efrat kan zich niet ontwikkelen,' zo schreef hij. 'Wij hebben uw hulp en de goedkeuring van de minister van Defensie nodig om bouwoffertes uit te schrijven voor onze kinderen."

Alle bouwplannen op de Westoever moeten officiële goedkeuring krijgen van de minister van Defensie, Ehud Barak, partijleider van de centrum-linkse Labor partij. Barak wordt steeds meer onder druk gezet door prominente leden van zijn partij om zich terug te trekken uit Netanyahu's rechtse coalitie, omdat deze niet genoeg zou doen om de vredesonderhandelingen te hervatten.

Benny Kashriel, burgemeester van de Westoever nederzetting Ma'aleh Adumim, klaagde op 12 december over een 'stille bouwstop' en schreef aan Netanyahu om nieuwe bouwvergunningen af te geven.

In 2001 kwamen Palestijnse onderhandelaars met Israel overeen dat Ariel, Efrat en Ma'aleh Adumim, samen met een aantal andere grote nederzettingen, onder Israelische controle zouden blijven, totdat er bij latere onderhandelingen definitieve afspraken vastgelegd zouden worden.

Sinds Netanyahu in maart 2009 aantrad, heeft hij geen offertes uitgeschreven voor de bouw van woonhuizen in de nederzettingen, hoewel hij voor het begin van het 10 maanden durende moratorium wel het bouwen van 492 huizen in de nederzettingen had goedgekeurd.

Volgens Peace Now hebben de kolonisten tussen het einde van het moratorium op 26 september en afgelopen november, de grondslag gelegd voor het bouwen van 1.126 nieuwe huizen in 61 Westoever nederzettingen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten