zondag 21 maart 2010

Argusoog Radio praatte met Dries van Agt (mee)


Argusoog presenteert zich met de leuze: 'een andere kijk op de wereld'. In dat geval had men beter iemand uit pro-Israelische hoek kunnen interviewen, in plaats van die versleten Dries van Agt voor de honderdste keer zijn bekende verhaaltje te laten vertellen over de arme onderdrukte Palestijnen en de wrede meedogenloze zionisten. Men miste in het interview ook alle kritisch vermogen, zoals veel media waar het Van Agt betreft:
 
Hij beantwoordde de vragen naar eer en geweten en was open over zijn gevoel van verbondenheid met de lijdende Palestijnen. Ik meende bij hem ook een verontwaardiging te  bespeuren over het lot van dat totaal onderdrukte volk, in de tot megaconcentratiekampen omgevormde grondgebieden. Het half uur ging, zoals te verwachten viel, erg snel voorbij.
 
Megaconcentratiekampen, toe maar. Worden er ook Palestijnen vergast? Of heeft men tegenwoordig slimmere en meer onzichtbare technieken om de Palestijnen uit te roeien? Dergelijk taalgebruik is opruiiend en draagt bij aan een klimaat waarin antisemitisme goed gedijdt. Afgelopen week kwam het MDI met cijfers over het toegenomen antisemitisme op internet.
 
Rond 21.00 uur werd het gesprek beëindigd, nadat hij zijn lof had uitgesproken voor het feit dat we hem de tijd en ruimte gaven om zijn verhaal zo diepgaand te kunnen vertellen. Ook prees hij ons voor onze kennis van zaken, waarbij hij zei dat hij dat in de korte interviews voor de reguliere media ten enenmale miste. Waardoor men aan de oppervlakte blijft hangen en een gebrek aan kennis de diepgang ook niet bevordert.
 
Kennis van zaken = met Van Agt meepraten en geen lastige vragen stellen. Israel vergelijken met de nazi's en onzinverhalen ophangen over concentratiekampen is inderdaad van een diepgang waar ik de 'reguliere media' nog niet op hebben kunnen betrappen, hoewel Thomas von der Dunk in de Volkskrant in de buurt komt.
 
RP
--------------
 
Argusoog Radio archief 05-03-2009: Een bijzonder gesprek met Dries van Agt
Door admin op 18 maart 2010 – 18:00
 
 
Op 5 maart 2009 hadden Nexus en ik voormalig premier Dries van Agt in onze uitzending. Naar aanleiding van zijn strijd voor de belangen van de Palestijnen in de door de Israëliërs bezette Palestijnse gebieden, vonden wij het een uitdaging om hem eens te kunnen interviewen. Via zijn website driesvanagt.nl legde Nexus contact met de webmaster, die als een intermediair fungeerde bij het overbrengen van de uitnodiging en het antwoord van van Agt daarop.

Toen het contact eenmaal gelegd was, waren we blij verrast te mogen ervaren dat hij vrij snel bereid bleek om op onze uitnodiging in te gaan. De datum was snel overeengekomen en wij konden ons toen gaan voorbereiden op het interview. Normaal gesproken treffen we slechts simpele voorbereidingen, door ons een beetje in te lezen en te verdiepen in de achtergrond van onze gasten. Het gesprek verloopt als gevolg daarvan altijd heel soepel en organisch. Maar bij van Agt wilden we ons terdege voorbereiden, daar hij in principe maar een half uur had toegezegd. We wilden in dat halve uur dan ook goede vragen stellen, om hem daarmee uit te nodigen zoveel mogelijk van zijn visie prijs te geven. We hadden gezamenlijk vijf vragen opgesteld, die we om de beurt zouden gaan stellen en waarmee we dat halve uur wel gevuld zouden krijgen.

Op die bewuste avond bij het inbellen van de heer van Agt, bleek hij de afspraak voor het interview geheel vergeten te zijn. Gelukkig was hij thuis en nam enigszins verbaasd op,. Toen hem duidelijk was dat we al in de uitzending waren, kwamen we snel terzake. Hij beantwoordde de vragen naar eer en geweten en was open over zijn gevoel van verbondenheid met de lijdende Palestijnen. Ik meende bij hem ook een verontwaardiging te  bespeuren over het lot van dat totaal onderdrukte volk, in de tot megaconcentratiekampen omgevormde grondgebieden. Het half uur ging, zoals te verwachten viel, erg snel voorbij.

Van Agt echter gaf nog geen teken van er mee te willen stoppen. Toen we hem daarnaar vroegen gaf hij aan het wel naar zijn zin te hebben en nog wel een kwartiertje verder te willen praten. Dit werd uiteindelijk nog een half uur langer. Rond 21.00 uur werd het gesprek beëindigd, nadat hij zijn lof had uitgesproken voor het feit dat we hem de tijd en ruimte gaven om zijn verhaal zo diepgaand te kunnen vertellen. Ook prees hij ons voor onze kennis van zaken, waarbij hij zei dat hij dat in de korte interviews voor de reguliere media ten enenmale miste. Waardoor men aan de oppervlakte blijft hangen en een gebrek aan kennis de diepgang ook niet bevordert. Terugkijkend op die uitzending, ervaar ik het als één van de hoogtepunten van mijn werken voor Argusoog Radio. Voor de liefhebber is het mogelijk om via de volgende link de uitzending nog eens na te beluisteren. Veel luisterplezier.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten