donderdag 9 april 2009

Iran houdt Amerikaanse journaliste vast en komt met nieuws nucleaire doorbraak

 
Dit is het antwoord van Iran op de toenadering door Obama. Helaas lijkt de voorspelling uit te komen dat toenadering naar een rogue state als Iran vooral als een teken van zwakte zal worden geinterpreteerd.
 
Zie ook artikel over Iraanse nucleaire doorbraak hieronder. Ook de aankondiging daarvan en de instelling van een 'nationale kernenergie dag' zijn provocaties aan het Westen, en bovendien een teken dat dit probleem steeds nijpender wordt.
 
RP
----------
 

Iran laat Amerikaanse journaliste voorlopig niet vrij

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1179542.ece/VS_schuift_aan_bij_overleg_met_Iran

Van onze verslaggever Cor Speksnijder
gepubliceerd op 08 april 2009 20:57, bijgewerkt op 8 april 2009 21:09

AMSTERDAM - Het begon met de beschuldiging dat ze een fles wijn had gekocht. Toen volgde een zwaardere aanklacht: het werken met een verlopen perskaart. En nu heeft de openbare aanklager haar beschuldigd van een misdaad waarvoor de doodstraf kan worden uitgesproken: spionage.

De Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi zit sinds eind januari vast in Iran; opgesloten in de Evin-gevangenis in Teheran. Volgende week moet ze voor het eerst voor een rechter verschijnen.

Saberi (31) heeft een dubbele nationaliteit. Ze is geboren in de VS, in New Jersey, en groeide op in Fargo, North Dakota. Als freelance journalist werkte ze voor onder meer de BBC, Fox News en de Wall Street Journal. Ze verbleef zes jaar in Teheran, waar ze ook studeerde en een boek schreef over Iran.

Na haar arrestatie bleef het contact met haar familie in Amerika wekenlang beperkt tot één kort telefoongesprek. Ze vroeg haar naasten te zwijgen over haar detentie, maar uit bezorgdheid over het uitblijven van verder contact heeft de familie uiteindelijk publiekelijk aandacht gevraagd voor het lot van Saberi.

Deze week hebben haar ouders haar voor het eerst bezocht in de gevangenis. Volgens haar advocaat, die niet bij het bezoek aanwezig mocht zijn, is ze er geestelijk en lichamelijk goed aan toe. Maar Saberi zou zich zorgen maken over het proces. Ze weet bijvoorbeeld nog steeds niet welke beschuldigingen precies tegen haar worden ingebracht. Haar raadsman heeft nog geen inzage gekregen in de aanklacht.

Staatsveiligheid

De zaak van Saberi zal worden behandeld door het Revolutionaire Hof. Dit college neemt gewoonlijk zaken in behandeling die te maken hebben met de staatsveiligheid. Bepaald geen gunstig voorteken.

Roxana Saberi is een van de drie Amerikanen die worden genoemd in de brief die de Amerikaanse delegatie bij de Afghanistanconferentie in Den Haag vorige week overhandigde aan Iraanse functionarissen. In de brief wordt hun vrijlating 'als humanitair gebaar' bepleit. Teheran ontkent echter een dergelijke brief te hebben ontvangen. Ook geen gunstig voorteken.

President Obama bood Iran onlangs een 'nieuw begin' aan in de onderlinge betrekkingen. Het Iraanse antwoord op de Amerikaanse geste zal mede blijken uit het verloop van het proces tegen Roxana Saberi.

-------------

Iran komt met nieuws nucleaire doorbraak

 
 
Reuters / AP
gepubliceerd op 08 april 2009 15:42, bijgewerkt op 8 april 2009 16:12

 

TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag in een tv-toespraak aangekondigd met 'goed nieuws' te komen over het omstreden nucleaire programma.

President Ahmadinejad speecht dinsdag tijdens de 30ste verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zei de dialoog met Amerika aan te willen gaan. 

Buitenlandse waarnemers gaan ervan uit dat Teheran bekend zal maken dat het in staat is op grote schaal verrijkt uranium te produceren.

Dit zou, als Iran werkelijk daartoe in staat is, een belangrijke doorbraak zijn. Iran viert donderdag Nationale Kernenergie Dag.

'Ik heb goed nucleair nieuws morgen voor de trotse Iraanse natie', aldus Ahmadinejad in zijn toespraak in de stad Isfahan.Het grootschalig, op industriële schaal verrijken van uranium is cruciaal voor Iran, mocht het plannen hebben voor een kernwapen.

Tegen zin in van het internationale atoomagentschap IAEA en het Westen, heeft Teheran de verrijkingsfaciliteiten in de ondergrondse fabriek in Natanz de afgelopen jaren flink uitgebreid. Waarnemers wijzen er echter op, mocht Ahmadinejad met dit nieuws naar buiten komen, dat het land zal moeten bewijzen dat het werkelijk deze technologische hobbel heeft genomen.

'Het is de laatste fase in een lang proces om verrijkt uranium te produceren', aldus een buitenlandse deskundige van het Iraanse nucleaire programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten