donderdag 5 februari 2009

Joods Sinaï Centrum in Amstelveen beschoten

 
Onder het mom van woede over het Israelische offensief in Gaza is het antisemitisme ook in Nederland schrikbarend gestegen. De vaak eenzijdige en suggestieve berichtgeving in de media heeft daar mogelijk aan bijgedragen.
 
RP
----------------

Joods Sinaï Centrum in Amstelveen beschoten

woensdag 4 februari 2009 10:07
Onbekenden hebben het joodse Sinaï Centrum in Amstelveen beschoten. 'Dit gaat wel een stap verder dan een brandbom,' zegt directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).Naftaniël spreekt van een 'volgende fase' van de jodenhaat in Nederland.
Sinds het offensief van Israël tegen terroristen van Hamas in Gaza is het aantal anitsemitische incidenten (schelden, bedreigen) en geweld toegenomen.

Ernst
'De afgelopen maand waren er al evenveel antisemitische incidenten als in heel 2007 en wat me het meest zorgen baart is dat ze veel ernstiger van aard zijn,' zegt Naftaniël vanuit Israël tegen elsevier.nl.
'Als antisemieten over een pistool beschikken gaat dat een stap verder dan het maken van een brandbom. Dat is ook erg, maar dat kan iedereen.'
Het Sinaï Centrum – een joodse instelling voor geestelijke gezondheidszorg – weigert te speculeren over het motief van de beschieting. Gisterochtend werden twee kogelgaten in een raam vlakbij de hoofdingang aangetroffen.
'We wachten eerst het politieonderzoek af,' meldt een woordvoerder aan elsevier.nl. 'Wat we wel kunnen zeggen is dat ons gebouw in de nacht van 2 op 3 februari is beschadigd.'

Forse toename
Eerder meldde elsevier.nl op basis van voorlopige cijfers van het CIDI dan de jodenhaat in Nederland 'fors' was toegenomen sinds de oorlog in Gaza.
Het aantal antisemitische incidenten steeg met een vergelijkbare snelheid als tijdens de oorlog in 2006 tussen Israël en Hezbollah, toen de jodenhaat met 64 procent steeg.
Naftaniël beaamt dat maar wenst nog geen cijfers naar buiten te brengen, omdat de aangiften die de politie binnenkreeg nog moeten worden verwerkt. 'We willen zo volledig mogelijk zijn.'

 
Jodenhaat in Nederland



Geen opmerkingen:

Een reactie posten